T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / EYYÜBİYE - Karaali Haşim Açanal İlkokulu

VELİLERİMİZ TEKNOLOJİNİN BİLİNÇLİ KULLANIMI İÇİN NELER YAPMALI?

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağı ile birlikte bu sürece pandemi dönemi de eklenince çocuklarımız ve bizler teknolojiyle daha fazla zaman geçirmek zorunda kalıyoruz. Peki bu süreçte çocuklarımızı teknolojinin zararlarından korunmak için neler yapmalıyız?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 virüsünden korunmak amaçlı alınan tedbirlerden en önemlisi de çocuklarımızın eğitime uzaktan devam etmesi oldu. Bunun sonucunda çocuklarımız teknolojiyle daha fazla içli dışlı olup günün büyük bi kısmını telefon/tablet/bilgisayar başında geçirmek zorunda kalmaktadır. Siz ebeveynler için uzman görüşlerinden derleyip hazırladığımız aşağıdaki yazıda birtakım öneriler yer almaktadır. 

1. Öncelikle iyi bir anne baba olmak için katettiğmiz bu yolda bir de onlara iyi bir dost bir sırdaş olmak için emek vermeli ve bunu çocuklarımıza hissettirmeliyiz. Böylece çocuklarımız olası sorunlar karşısında çözümü dışarda ve sanal ortamdaki insanlarda aramak yerine size güvenecek ve her fırsatta size danışacaktır.

2. Ailecek internete giriş çıkış saatlerinin ve internette geçirilecek makul zaman süresinin ( max 1 saat ) belirlendiği bir kural listesi oluşturulmalıdır. Böylece sanal ortamlarda geçirilecek zaman bir plan doğrultusunda olacak ve sizler de baskıcı tavır sergilemeden bu süreci denetleyebileceksiniz.

3. Çocuklarınızın sosyal medya hesaplarını denetim altında tutmalısınız. Fakat bunu yaparken tehditkar bir tavır sergilememelisiniz. Bu tavrı sergilediğiniz takdirde çocuklarınız sizden çekinecek ve sizden hesaplarını saklayacak ya da sizden habersiz başka hesaplar açacaktır. Bu konuda çok dikkatli olmalı ve dengeyi sağlamalıyız.

4. İnternette hiçbir koşulda ve hiçbir kimseyle özel bilgilerini ( kimlik numarası, kart şiferesi, fotoğraf, video, ses kaydı vb) paylaşmaması konusunda gerekçeleriyle birlikte çocuğunuzu bilgilendirmelisiniz.Sanal ortamda karşılaştığı kişilere güvenmemesi konusunda uyarmalısınız. Kişilerin kötü niyetli olabileceğini ve ona karşı maddi ve manen zarar verebileceği gerçeğini ona her fırsatta hatırlatmalısınız. Çünkü çocuğumuzun bu süreçte siber zorbalığa uğrama olasılığı oldukça yüksektir. 

5. Elinizde bulanan tüm teknolojik cihazlara aile koruma yazılımları, güncel virüs programaları yüklediğinizden emin olmalısınız. Güvenli internet filtresi sayesinde istenmeyen her türlü zararlı içerik ve virüslerden hem kendinizi hem de çocuklarınızı koruyabilirsiniz. 

6 Pandemi sürecinde sahip olduğumuz boş zamanları sadece sanal ortamlarda değerlendirmek büyük bir hatadır. Bu zamana kadar ailenizle yapmak istediğiniz ve sürekli ertelediğiniz aktiviteleri gerçekleştirmenin tam zamanı! Ailecek kaliteli zaman geçirebilmek adına bir hedef listesi oluşturun ve bunları gerçeklerştirmek için çaba gösterin.

7. Hediye vaad eden linklerin oldukça sakıncalı olduğunu ve bu linklerin gerçeği yansıtmadığını çocuklarınıza benimsetmelisiniz. Ne yazık ki bu süreçte bu zararlı link bildirimleri oldukça artış göstermekte ve istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır.

8. En son ve en önemli tavsiye ise çocuklarınıza rol model olun. Sizler internete giriş çıkış saaatlerine ve geçirdiğiniz süreye dikkat ettikçe çocuklarınıza örnek olacak ve oluşturduğunuz kural listesi amacına ulaşacaktır. 

Sağlıklı ve İyi Günler Dilerim.

 

Psk. Dan. Eda Kübra Zikokman


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.12.2020 - Güncelleme: 25.12.2020 15:17 - Görüntülenme: 196
  Beğen | 0  kişi beğendi